W NUMERZE 3/4/2019
Pasze Przemysłowe ROK XXVIII ISSN 1230-4743
Współpraca Europejskiego Laboratorium Referencyjnego ds. dodatków paszowych z Krajowymi Laboratoriami Referencyjnymi. Cooperation between the European Reference Laboratory for Feed Additives and National Reference Laboratories - Waldemar Korol, Krzysztof Kwiatek, Sławomir Walczyński s. 3-10
Szacowanie metodą NIRS poziomu zafałszowania białka w surowcach paszowych za pomocą melaminy, mocznika i siarczanu (VI) amonu.Estimation of the level of protein adulteration by melamine, urea and ammonium sulphate (VI) in feed raw materials using NIRS method - Wojciech Wróblewski, Robert Gąsior s. 11-15
Ocena stosowania przetworzonego białka zwierzęcego w paszach w 2018 roku.Assessment of the use of processed animal protein in feed in 2018 - Anna Weiner, Ilona Paprocka, Krzysztof Kwiatek s. 16-22
Organizmy genetycznie zmodyfikowane - coraz bardziej skomplikowana sytuacja dla producentów i konsumentów. Genetically modified organisms - increasingly complicated situation for producers and consumers - Zbigniew Sieradzki, Małgorzata Mazur, Beata Król, Krzysztof Kwiatek s. 23-28
Techniki detekcji i identyfikacji organizmów genetycznie zmodyfikowanych.Techniques detection and identification of genetically modified organisms - Małgorzata Mazur, Beata Król, Zbigniew Sieradzki, Krzysztof Kwiatek s. 29-34
Kompetencje laboratoriów urzędowej kontroli w zakresie homogeniczności na podstawie znowelizowanej instrukcji.Competence of official supervision laboratories for homogeneity based on the revised instructions - Sławomir Walczyński s. 35-40
Bezpieczne stosowanie pasz leczniczych w świetle nowych wymagań prawnych . Safe use of medicated feed in the light of new legal requirements - Monika Przeniosło-Siwczyńska, Ewelina Patyra, Aleksandra Grelik, Beata Kozak, Maja Chyłek-Purchała, Krzysztof Kwiatek s. 41-46
Ocena wyników badań biegłości podstawowych składników pokarmowych i składników mineralnych w paszach w roku 2019.The evaluation of proficiency testing results of supervision laboratories in the scope of basic nutrients and minerals in feedingstuffs in 2019 - Grażyna Bielecka s. 47-52
Przewidywanie energii metabolicznej mieszanek paszowych dla świń przy wykorzystaniu równania regresji i surowych składników pokarmowych.Prediction of metabolizable energy of compound feed for pigs with using a regression equation and crude nutrient contents - Waldemar Korol, Grażyna Bielecka, Jolanta Rubaj s.53-56
Wyniki badań porównawczych wybranych witamin i aminokwasów w paszach w latach 2012-2019 w aspekcie urzędowej kontroli pasz. Results of interlaboratory comparisons of some vitamins and amino acids in animal feeding stuffs in 2012-2019 in official control aspect - Jolanta Rubaj s. 57-61
Pozostałości opakowań w produktach piekarniczych przeznaczonych na cele paszowe i zanieczyszczenia szkodliwe w paszach.Residue packaging materials in bakery products for feed purposes and injure contaminants to the feed - Sławomir Walczyński s. 62-66
Elastyczne podejście we wdrażaniu zasad dobrych praktyk i systemu HACCP w łańcuchu żywnościowym - Krzysztof Kwiatek, Zbigniew Osiński s. 68-74
Informacje o VIII Międzynarodowej Konferencji Naukowo-Technicznej „Preparaty weterynaryjne: opracowanie, kontrola jakości i stosowanie” s. 75-76